Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Escudella

Mides 
13 x 13 x 6,8 cm
Número de registre 
2626
Classificació del Fons Josep Ma. Pons Guri 
Materials 
Argila
Tècnica 
A torn, reflex metàl·lic
Descripció 

Escudella de forma oberta i base plana amb repeu anular diferenciat amb parets còncaves de Manises. Conserva pocs restes de decoració blava de reflex metàl·lic. Aqeusta lot de ceràmica medieval va ser trobat l'any 1965 per uns pescadors davant la platja de Sant Andreu de Llavaneres.

Manises és un municipi del País Valencià situat a la comarca de l’Horta Oest a pocs kilòmetres de la ciutat de València. La tradició ceràmica de la ciutat és molt antiga, des del segle XIII i té una clara influència de l’època musulmana, ja que moltes de les tècniques que es van desenvolupar es van adquirir abans de la conquesta del territori per part de Jaume I d’Aragó l’any 1237.

Des dels segles XIV fins el XVI als forns de Manises es realitzava una producció de vaixelles per a us quotidiana i rajoles per a decorar els edificis que destacava per la seva decoració amb reflexos metàl·lics, tècnica que es basa en l’ús d’òxids metàl·lics en la cocció que tenen un efecte iridiscent de colors verds, blaus i daurat. Aquesta tècnica que van introduir els musulmans a la Península es va desenvolupar en pobles com Manises, Paterna, Muert, Quart i Alacuás fins l’expulsió dels moriscos l’any 1609.

La tradició ceràmica de Manises va viure un repunt al segle XIX amb la ceràmica policroma i el primer terç dels segle XX amb l’apogeu del modernisme, l’estil artístic que va renovar el llenguatge estètic en les arts decoratives que es van aplicar a la decoració dels edificis. Tot i el decliu que va viure aquesta activitat a la segona meitat del segle XX, la ceràmica de Manises encara és un referent a tota Europa i manté l’activitat amb una vintena de petites fàbriques.

La producció de color blau amb reflex metàl·lic de l’època medieval es realitzava majoritàriament a Manises, en peces generalment de fons blanc i detalls decoratius en metàl·lic. Aquestes peces es van comercialitzar a tot el Mediterrani. Els lots de ceràmica es transportaven en vaixells dins grans gerres utilitzats com a contenidors. Aquests peces es van trobar l'any 1965 per uns pescadors davant la platja de Sant Andreu de Llavaneres dins la gerra-contenidor i mostren el comerç de la costa mediterrània durant l'Edat Mitjana.

Cronologia 
primera meitat segle XV
Procedència 
Sant Andreu de Llavaneres
Taller 
Manises
Ubicació 
Magatzem