Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Figura

Mides 
16 x 15 cm
Número de registre 
10085
Classificació del Fons Josep Ma. Pons Guri 
Materials 
Argila
Tècnica 
Esculpit, pintat
Descripció 

Figura d'un pastor per al Pessebre, la figura està realitzada en argila i representa un home agenollat i que porta un bastó a la mà dreta. Aquesta figura forma part d'un conjunt de 13 figures de pessebre realitzades al taller de Manel Muns i Ferreres i totes elles signades per l’autor. Representen el naixement, amb les figures de Sant Josep, el nen i la Verge, l’àngel , un grup de 3 pastors i els 3 reis. Totes elles es caracteritzen pel naturalisme i la riquesa de detalls amb els que estan representades.
La primera representació del pessebre s’atribueix a Sant Francesc d’Assis l’any la nit de Nadal de 1223 a Grecció, Úmbria. Nàpols va ser un dels grans centres pessebristes d’Europa i des d’aquesta ciutat es va estendre a Catalunya. El pessebre familiar es va fer molt popular a Catalunya a partir del segle XVI, l’any 1776 es va celebrar la primera Fira de Santa Llúcia a Barcelona que encara es manté. El pessebrisme català ha comptat des de finals del XVIII amb figures de renom com Ramon Amadeu, Damià Campeny, els germans Vallmitjana, Domènec Talarn, Martí Castells...
Manel Muns i Ferreres (1903-1995) escultor i mestre figurista artesà es considerat un dels grans pessebristes del segle XX. Fill de Vicenç Muns, nasqué el 17 de febrer de 1903 a Barcelona. Fou l’iniciador dels mestres figuristes de la nissaga Muns. Aprengué l’ofici a l’Escola de Belles Arts de Barcelona. L’any 1919, s’inicià a modelar fang al taller del mestre escultor Martí Castells i Martí. Manuel Muns és el principal representant de la nissaga Muns,és el primer amb l’únic ofici de mestre figuraire artesà i escultor. El seu fill Andreu seguí la tradició com a mestre figurista artesà en el mateix taller-vivenda del carrer Vallespir, al barri de Sants a Barcelona. Manel Muns pertany a l'anomenada escola de Talarn o historicista i fou el verdader iniciador de figures de pessebre que intentaven ser realistes al representar les figures del pessebre amb trets hebreus o palestins, per fer-ho s'inspirà en els llibres de pintures i escultures de la Sagrada Bíblia.

Cronologia 
1939-1950
Dissenyador/autor 
Manel Muns i Ferreres
Taller 
Taller Muns
Ubicació 
magatzem