Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Pollita

Mides 
67 x 140 cm
Número de registre 
10298
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
Seda
Tècnica 
Boixets, guipur, a mà (Le Puy)
Descripció 

Vel triangular que popularment es conegut com “pollita”, realitzat amb seda de color negre amb la tècnica característica de la punta de Le Puy amb fons trenats i guipurs. Al centre de la peça porta petites flors escampades sobre el fons trenat i al voltant de la peça una orla de fulles intercalades amb petites flors dins un medalló circular que donen dinamisme a la composició.
A la zona central de França es troba la ciutat de Le Puy-en-Velay, un dels centres de punta artesana més importants de França. En aquesta ciutat hi ha Centre d’Enseignement de la dentelle au fuseaux http://www.ladentelledupuy.com/ que manté la tradició puntaire que va arribar a ser importantíssima a mitjans del segle XIX.
Tot i que a Le Puy es produïen tots tipus de puntes, la tècnica característica d’aquesta ciutat es basa en l’ús de la seda, principalment negre, i en un disseny amb fons trenats i motius realitzats amb guipurs generalment dins escuts. Thédore Falcon (1804-1856) serà un dels grans renovadors, realitzant diversos dissenys d’aquesta tècnica. La punta de Le Puy s'estendrà a Catalunya i concretament a la comarca del Maresme on s’adaptarà als gustos locals.
En el cas d’aquest vel, fet per Antònia Doy l’any 1914, ens trobem amb un disseny de finals del segle XIX. Al Museu es conserven fragments d’aquest disseny als mostraris de la Casa Castells, la Casa Artigas i els Cosso, fet que demostra que devia ser molt realitzat a l’època.

Cronologia 
1914
Ubicació 
Magatzem