Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Minerals del futur

Ja som de ple en el s. XXI i encara avui descobrim nous usos per als minerals que coneixem. Al Museu Mollfulleda de Mineralogia hi trobareu una sèrie de minerals que cada vegada tenen, i tindran, més i més utilitats per a la nostra societat i que es consideren estratègics. Són els que anomenem “Minerals del futur”.

 

Són minerals formats per elements que són útils per a tecnologies que busquen l’estalvi energètic, per la medicina, la indústria, per a les bateries de cotxes elèctrics o híbrids, i sobretot que estem aprenent a fer servir per als aparells electrònics petits que estan en constant evolució: mòbils, llapis de memòria, tauletes, ordinadors, pantalles de televisió planes, consoles de jocs, etc.

 

I quins són aquests minerals? Els podeu descobrir al Museu!

 

Els minerals també són essencials per obtenir elements químics indispensables a l’hora de fabricar aparells electrònics més moderns, com els telèfons mòbils o els ordinadors. Són els anomenats popularment com a “elements del futur”.

 

  • Liti: és un dels elements més lleugers de la natura. S’utilitza per fabricar bateries de telèfons mòbils i de cotxes elèctrics. S’extreu de minerals com l’espodumena, però també de l’halita (NaCl), que tot i que és un mineral que normalment no té liti, en alguns casos excepcionals en pot contenir.

 

  • Niobi i Tàntal (Coltan): s’extreuen dels minerals columbita i tantalita. Són elements essencials en la fabricació d’alguns components dels telèfons mòbils.

 

  • Platinoides: és un grup format per sis elements químics: platí, pal·ladi, osmi, iridi, rodi i ruteni, essencials en la fabricació de catalitzadors de cotxes. Es poden trobar en estat natiu o obtenir-se de minerals com la sperrylita (PtAs2) o la laurita (RuS2).

 

  • Terres rares: són un grup de 17 elements químics que s’utilitzen en multitud d’aplicacions: catalitzadors, energia eòlica, pantalles tàctils... Les terres rares s’extreuen de diversos minerals, entre ells la bastnäsita ([Ce,La,Nd,Y]CO3F) i són, actualment, un dels recursos minerals amb més demanda a nivell mundial.