Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

INFORMACIÓN EN CATALÁN

Exvot

Mides 
36 x 61 x 2'5 cm
Número de registre 
2476
Classificació del Fons Josep Ma. Pons Guri 
Materials 
fusta
Tècnica 
Pintura a l'oli
Descripció 

Exvot amb una representació d'un mar enfurismat. Al centre hi ha un xabec amb dos tripulants i la vela enfonsada cap a proa. A la part superior hi ha tres torres de defensa amb espitlleres. A la part esquerra superior hi ha un crusifix, i la part esquerra inferior, entre els colors de terra, hi ha una altra torre de defensa i un xabec al centre.
Els exvots són regals fets a Crist, a la Mare de Déu o a un sant en compliment d'un vot o en record d'un benefici rebut, consistent en un objecte que hom penja a la paret o al sostre d'una capella o temple. Els més antics dels Països Catalans són oferiments de cera fets a Montserrat al s XII; aleshores era costum d'oferir el pes en cera d'un infant i àdhuc d'un adult, probablement a base de ciris. Una altra forma de presentar l'exvot de cera era sota la forma del donat o de l'objecte agraciat (membres del cos humà, animals, vegetals, naus, instruments musicals, etc); aquestes figures tenien el valor de testimoniatge de gràcia i agraïment, que es certificava davant notari, es predicava al poble i s'inscrivia en els llibres dels miracles També s'han conservat alguns exvots medievals com la notable nau votiva dita la Coca de Mataró, del s XV, o altres exemplars més tardans del Museu Marítim de Barcelona. Un tipus d'exvot freqüent fou també el retauló pintat; els més antics conservats són del s XV (catedral de Mallorca).
L'edifici del Montcalvari és un edifici d'Arenys de Mar, ubicat sota el penya-segat del Mal Temps i just davant del port esportiu. Aquest edifici envolta l'ermita del Mont Calvari; aquest ermita va ser fundada per Hipolit Doy l'any 1584, i, segons la llegenda, la construí per expiar el pecat d'haver assassinat la seva esposa, Sofia.
L’ermita va ser molt popular entre els navegants i sobretot la figura del Crist del Montcalvari que popularment era conegut com L’escabellat. En el Museu d’Arenys de Mar i el Museu Marítim de Barcelona es conserven els exvots que els fidels del Crist havien realitzat i que es trobaven a la capella. Durant la Guerra Civil la imatge del Crist diuen que va ser llençada al mar i posteriorment recuperada. En l’actualitat es conserva en l’església de Santa Maria d’Arenys de Mar.
Fins a principis del segle XX, l'ermita estava unida a la carretera mitjançant un pont que passava per sobre la via del tren. La capella és d'estil romànic, el campanar, de cadireta, té una sola campana. A l'any 1892 el Bisbe Català traspassà l'ermita a Nacís Serra, que hi construí el primer balneari.

Cronologia 
segle XVIII
Procedència 
Arenys de Mar
Lloc precís 
Ermita del Montcalvari
Ubicació 
Magatzem