Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

INFORMACIÓN EN CATALÁN

Gorra

Mides 
56 x 22 cm
Número de registre 
2781
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
Cotó
Tècnica 
teixit, valenciennes i brodat mecànics
Descripció 

Gorra de dormir de cotó amb cintes de seda de color blau. Porta dos aplicacions en forma rodona amb una rosa de brodat suís i envoltada per un volant de punta mecànica sobre les orelles. El teixit que cobreix el cap és de tul brodat mecànicament. Dues tires de rosetes de cintes de color blau cel sobreposades al voltant del front.

Les gorres blanques també formaven part de la llenceria de les dones de classes benestants de mitjan del segle XIX al costat de peces de roba blanca com camises, camisons, pentinadors, matinées. En aquest conjunt les gorres tenien la utilitat de protegir els pentinats de monyos, trenes que no eren fàcils de realitzar... Les gorres s’utilitzaven per dormir, però també es disposava de gorres molt decorades que es feien servir per arreglar-se els matins i fins i tot rebre els convidats.

Totes aquestes peces es treballaven en els denominats tallers de roba blanca amb molta cura i en especial atenció pels petits detalls: brodats, puntes, traus... Les peces formaven part dels aixovars de les núvies i acostumaven a tenir brodades a mà les inicials de la propietària.

Cronologia 
segona meitat del segle XIX
Ubicació 
magatzem