Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Agnes Sorel

Vine a conèixer les dones del Museu

dimecres, 8 març 2023 fins a divendres, 31 març 2023
Horari 
De dimarts a dissabte de 10 a 13h i diumenges i festius d'11 a 13h
Adreça 
carrer de l’Església, 43
Població 
Arenys de Mar
Entitats organitzadores 
Museu d'Arenys de Mar

Com cada #8demarç #diadeladonatreballadora us presentem la història de les dones del Museu d'Arenys de Mar. Aquest any us volem presentar la contribució i la vida d'una santa arenyenca Paula Montal (1799-1889) que va revolucionar l'educació femenina i de jove va ser puntaire com moltes dones d'Arenys de Mar. Molt més antiga és la història de la francesa Agnès Sorel (1422-1450) una dona de gran bellesa i inteligència que va ser musa de diversos artistes i va ser l'amant del rei Carles VII sobre el que va exercir una gran influència.

En el món de la ciència volem destacar el treball de Catherine Alice Raisin (1855-1945) una gran geòloga que va trencar amb moltes de les restricciones que patien les dones en la seva difusió de les seves investigacions. Gwyneth Alva Challis (1930-2010) es va dedicar a l'estudi dels cristalls dels minerals aplicant tècniques novedoses com l'us de la microsonda d'electrons.

Quan visiteu el museu podreu trobar els fulls de sala dedicats a les dones del Museu o bé els podeu descarregar en el nostre issuu. Podreu trobar les històries d'aquestes grans dones treballadores, l'empresària de puntes Anna Ma. Simón i Batlle, i les responsables de la Casa Artigas, treballadores anònimes com van ser  les puntaires catalanes i altre conegudes com Adelaida Ferre, puntaire, historiadora, educadora i dissenyadora com la gran Aurora Gutiérrez Larraya. També podem conèixer la història de la ballarina Carmen Tórtola Valencia o Francesca Bonnemaison En l'àmbit de la ciència recordem dones conegudes com Marie Curie o altres no tan conegudes com Marie Tharp, Martine Berterau o Florence Bascom.

I també tenim un espai per a dones no tant reals, sinó mítiques o llegendàries com les deesses Minerva i Selene o figures com les sirenes o Aracne, la gran teixidora.