Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Xal

Mides 
140 x 270 cm
Número de registre 
538
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
Seda
Tècnica 
punta de Malta realizada amb boixets
Descripció 

Xal de color beix amb la part superior recte i la part inferior de forma triangular i acabat ondulat. Presenta una decoració formada per onze bandes amb diferents motius florals, separades entre si per un entredos de guipurs creuats. Al centre hi ha un medalló floral de forma lobulada i dos ocells a cada costat. Tota la banda inferior està decorada amb creus de Malta. Col.lecció Carmen Tórtola València.

La punta de Malta té els seus orígens en la punta italiana, podem considerar que es troba dins el grup dels guipurs amb influències del Cluny i Bedforshire. Els seus orígens sembla que es situen a mitjans del segle XVIII quan per iniciativa de Lady Hamilton, es va convidar a puntaires de Gènova a que ensenyessin la tècnica a les dones de Malta. Una de les principals característiques d’aquesta punta és la inserció de la Creu de Malta en les diverses peces i la utilització d’una seda de color crema. Aquest estil de punta es va fer molt popular al Regne Unit durant el segle XIX i es realitzava tant a Malta com als centres de producción de puntes del Regne Unit.

La col·lecció Carmen Tórtola Valencia compta amb vuit peces de punta de malta, una corbata, un puny, un mocador, dos colls i tres xals. Entre aquestes peces destaca un xal de color beix amb la part superior recte i la part inferior de forma triangular i acabat ondulat. Presenta una decoració formada per onze bandes amb diferents motius florals, separades entre si per un entredós de guipurs creuats. Al centre hi ha un medalló floral de forma lobulada i dos ocells a cada costat. Tota la banda inferior està decorada amb creus de Malta.

Cronologia 
segona meitat del segle XIX
Ubicació 
Magatzem
Col·lecció de procedència 
Col·lecció Carmen Tórtola Valencia