Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

INFORMACIÓN EN CATALÁN

Museu Arenys de Mar

Cantonera

Mides 
90 x 21 cm
Número de registre 
3567
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
cotó
Tècnica 
Boixets, guipur, a mà
Descripció 
Cantonera de cotó feta amb boixets amb motius realitzats en punt sencer. La representació són de grans flors sobre un fons de trenat apuntillat i llargues tiges que dibuixen l'ona interior de la peça. El disseny va ser realitzat per Marià Castells l'any 1907 i es conserven dibuixos i matrius d'aquest any i que es van tornar a picar els anys 1910, 1911 i 1924.
 
Marià Castells i Simón va néixer a Arenys de Mar l'any 1876 en el si d'una família dedicada a la comercialització de la punta de coixí des de l'any 1862. L'any 1893 es va matricular a l'Escola de Belles Arts de Llotja de Barcelona. Amb la mort del seu pare Marià Castells i Diumeró l'any 1903, el jove Marià s'incorpora al negoci familiar juntament amb el seu germà Joaquim i la seva mare Anna Maria Simón.
 
L'any 1904 va participar en el concurs organitzat pel Foment de les Arts Decoratives aconseguint un premi per un projecte de ventall que es conserva al Museu d'Arenys de Mar i que es va publicar a la revista la Il·lustració Catalana el 25 de desembre de 1904. A partir de l'any 1913 els germans Castells es van fer càrrec de l'empresa, Marià es va dedicar a renovar el repertori iconogràfic de les puntes de coixí inspirant-se en l'estil modernista.
 
L'any 1931, Marià Castells deixa el negoci al seu germà Joaquim per problemes de salut i mor poc després. L'any 1989 la darrera representants de la Casa Castells, Dolors Castells i Guri, filla del seu germà Joaquim Castells va oferir al Museu d'Arenys de Mar tot el fons que conservava dels cent anys d'història de la Fábrica de blondas y encajes Castells amb tota la col·lecció de dibuixos que es conserven de Marià Castells.
Cronologia 
1907
Procedència 
Arenys de Mar
Dissenyador/autor 
Marià Castells Simón
Taller 
Casa Castells
Exposicions 
Els Castells, uns randers modernistes
Ubicació 
magatzem