Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

INFORMACIÓN EN CATALÁN

Museu Arenys de Mar

Coll

Mides 
19 x 70 cm
Número de registre 
558
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
Llí
Tècnica 
Agulla, punta in aria, escola Colbert a mà
Descripció 

Coll canesú blanc amb un cos quadrat i dos formes allagades a cada costat. La decoració és molt atapeïda i està formada per diferents motius florals units amb trena i llaçada.Col.lecció Carmen Tórtola València. Aquesta peça amb un treball de gran relleu correspon a l’Escola Colbert, aquests treballas es realitzaven a Alençon i han rebut aquest nom pel ministre francès Jean Baptiste Colbert.
Jean-Baptiste Colbert (1619-1683) va ser el ministre de finances de 1665 a 1683, en el regnat de Lluís XIV. El colbertisme és la política econòmica que ell va desenvolupar, basada en el mercantilisme. Home de gran cultura, va intentar activar l'economia de França fomentant les manufactures i el comerç..
Colbert va ser promotor de les manufactures reials fundades l’any 1662 dedicades a la producció de tapissos, catifes i productes tèxtils adreçats a les classes altres. Colbert va promoure la creació d’unes manufactures per a la fabricació de puntes artesanes. Colbert, conscient de les gran quantitats de diners que destinaven les classes altes a la compra de puntes de Venècia va aconseguir que puntaires d’aquesta ciutat es traslladessin a França per ensenyar la tècnica a treballadores franceses, establint-se a Alençon i Reims. Aquest fet va suposar un conflicte diplomàtic amb l’Estat venecià, ja que el coneixement de la realització de la punta era considerat un secret que no s’havia de divulgar. França va desenvolupar, a partir d'aquesta anys, un gran negoci al voltant de la punta artesana.

Cronologia 
Segle XVII
Ubicació 
Magatzem