Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

INFORMACIÓN EN CATALÁN

Museu Arenys de Mar

Fotografia

Mides 
37 x 36 cm
Número de registre 
1632
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
Cartó i paper fotogràfic
Tècnica 
Fotografia, gouache blanc
Descripció 

Fotografia en blanc i negre d'un mocador de punta quadrat amb un medalló a cada angle amb els escuts d'Espanya, de Catalunya, de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre i els emblemes dels Borbons i dels Battenberg. En el moment de fer la fotografia encara no s'hi havia cosit el cos central de batista amb les inicials brodades. La fotografia segellada per l'estudi fotogràfic està enganxada a un cartó sobre els que s'han escrit les lletres Mocador de la reina Victoria Eugenia, 1906 en gouache blanc probablement per l'estil realitzades pel propi Marià Castells.

El 17 de juny de 1906 es va publicar un article a Ilustració catalana, un article dedicat a la Casa Castells i el negoci de les puntes a Arenys de Mar destacant l'elaboració del mocador per al casament de la reina Victoria Eugenira amb Alfons XIII. L'article estava il·lustrat amb fotografies d'Adolf Mas i una de les fotos correspon a aquesta imatge del mocador.

El mocador de la reina fou un encàrrec de l'Institut Agrícola Català a Alexandre de Riquer (projecte de dibuix), i a Marià Castells, d'Arenys de Mar, (responsable de l'elaboració de la matriu, el patró i el picatge del mateix, i de l'elecció de les puntaires) amb la finalitat de ser regalat a Victòria de Battenberg en motiu de les seves noces amb el rei Alfons XIII, el 6 de juny de 1906. La reina feu ús del mocador durant les noces i, a conseqüència de l'atemptat sofert a la sortida de l'església, el mocador es va perdre. El preu del mocador fou de 1200 pessetes i hi treballaren dues puntaires, les germanes Ferrer de Sant Vicenç de Montalt, durant dos mesos i treballant cadascuna una meitat de mocador. S'empraren un total de 1940 boixets i 2110 metres de fil. El pes del mocador era de 90 grams. El projecte (Núm. 351.1) i la matriu-pauta i matriu (Núms. 351.2 i 351.3) del mocador formen part del fons del museu. La fotografia del mocador es feu el mateix dia que s'uniren les dues meitats, que s'havien treballat separadament, i abans de posar-hi el cos central de batista amb el brodat.

 

Cronologia 
1906
Procedència 
Barcelona
Dissenyador/autor 
Adolf Mas
Taller 
Estudi fotogràfic Adolf Mas
Ubicació 
magatzem