Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

INFORMACIÓN EN CATALÁN

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Joc de roba interior de núvia

Mides 
104 x 144 cm
Número de registre 
3301
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
Cotó
Tècnica 
teixit, punta mecànica i brodat mallorquí a mà
Descripció 
Joc de núvia que està format per quatre peces, dos camises de núvia, una combinació i culottes realitzades amb cotó blanc 100% i brodades a Mallorca. Totes les peces porten brodades les inicials G A, de Gertrudis Alsina.
 
La camisa de núvia més grossa és de patronatge recte lleugerament acampanat a la par inferior, confeccionat amb costures cegues o costura francesa amb una vora inferior de 2,5 cm del mateix teixit. La camisa està decorada a les mànigues i fins a la cintura amb puntes mecàniques amb forma d’arc invertit amb tres flors i formes lobulars. A la cintura hi ha vuit traus grossos amb la finalitat de passar-hi una veta per ajustar la camisa a la cintura. El coll està decorat amb les mateixes puntes que trobem a les mànigues i a la part superior diverses pinces ajusten la roba al coll i al pit que s’uneixen amb calats. Sota les puntes a l’alçada del pit trobem una decoració floral brodada a mà i les lletres G A. Una segona camisa segueix el mateix patró, recte, lleugerement acampanat i sense mànigues, amb pinces verticals a l’alçada del pit per ampliar el volum de la camisa. La peça es tanca amb costures cegues o costura francesa. El coll és de tipus caixa tant davant com darrere i decorat amb les mateixes puntes mecàniques que l’anterior camisa. La part del davant i tota la banda inferior està decorada amb un brodat  floral mot petit amb calats formant motius geomètrics. Al centre del coll hi ha un monograma amb les lletres G A. A la cintura s’ha afegit doble teixit amb quatre traus amb la finalitat de passar una veta i ajustar la camisa a la cintura.
La camisa es corda amb una tapeta embotonada que arriba per sota de la cintura afegida amb calats. L’acabat superior de la tapeta coincideix amb la punta i està doblegat i cosit amb el mateix teixit on s’amaga dos botonets i dues bagues i en la part superior trobem una decoració amb petites flors brodades a mà, piquets i desfilats.
 
Un altre dels elements d’aquest conjunt és una combinació amb un patró recte lleugerament acampanat a la part inferior i que es tanca com uns culottes. El coll és recte, amb dos tirants de teixit per aguantar la peça a les espatlles, les costures laterals són costures cegues o costura francesa. La peça es pot cordar per la part inferior coincidint amb l’entrecuixa, amb tres petits botons cosits sobre una tapeta de reforç amagada i amb tres bagues, s’ha afegit a aquesta part un teixit de reforç en forma trapezoïdal per donar amplitud i per reforçar el sistema de tancament. L’escot posterior està decorat amb un volant de punta estreta i la part davantera amb la mateixa punta que la resta de les peces. Sota el volant de punta a l’altura del pit trobem un brodat fet a mà amb motius florals realitzat amb calats i al centre les lletres G A. A la part inferior de la peça, en els camals hi trobem una punta mecànica estil valenciennes diferent a la resta.
 
La darrera peça del conjunt són uns culottes amb camals curts, amb un cintura amb doble teixit de 4 cm la part del darrere i de 3 cm a la del davant, que té forma de punxa. Els laterals estan oberts, amb una tapeta tipus espiga de 25 cm, i que es tanquen amb una veta per poder fer una llaçada. La part inferior dels camals està decorada amb brodats amb motius florals i geomètrics i puntes mecàniques.

 

Cronologia 
Primer quart del segle XX
Dissenyador/autor 
Gertrudis Alsina
Exposicions 
Vestits per a l'ocasió
Ubicació 
Magatzem