Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar

Bol

Mides 
4 x 12,5 x 12,5 cm
Número de registre 
3677
Classificació del Fons Josep Ma. Pons Guri 
Materials 
Argila
Tècnica 
A torn, vernís
Descripció 

Bol de vernís negre del tipus campaniana B del taller de Cales, reconstruït en part. Pasta dura, ben cuita i vernís negre mig mate mig brillant, ben aplicat i dens. Es poden apreciar marques de ditades en superfície exterior, a prop de la base. La Campaniana B és un tipus de ceràmica que es produeix a Etrúria i també a Cales, al nord de la Campània, destaca per seus vernissos negres d’aspecte metàl·lic.

Aquest bol procedeix del jaciment ibèric de la Torre dels Encantats d'Arenys de Mar que es trova en el límit del poble d’Arenys de Mar amb Caldes d’Estrac, es tracta d'un dels més importants de la Laietania, però que malauradament no és accessible al públic. L’únic testimoni visible d’aquest jaciment és l’exposició de troballes que es pot veure al Museu d’Arenys de Mar o bé consultar el Catàleg dels materials arqueològics de la Torre dels Encantats.

Aquestes mostres de cerámica campaniana arriben a la Torre dels Encantats quan Roma domina gran part del Mediterrani. A finals del segle II i la primera meitat del segle I aC aquestes ceràmiques procedents del Taller de Cales comparteixen mercat amb la Campaniana A tardana i constitueixen la gran part de les ceràmiques d'importació que es troben en aquest jaciment. Com afirma el doctor Ignasi Garcés en l'article Ceràmiques d'importació, dins el Catàleg dels materials arqueològics de la Torre dels Encantats: La Torre dels Encantats es va despoblar quan finalitzava la moda de les ceràmiques de vernís negre i estaven a punt de fer la seva aparició les sigil·lades de vernís vermell.

Cronologia 
segle I aC
Procedència 
Arenys de Mar
Lloc precís 
Torre dels Encantats
Ubicació 
magatzem