Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

INFORMACIÓN EN CATALÁN

Museu Arenys de Mar

El miracle de l'aigua

Mides 
62,4 x 60,5 x 9 cm
Número de registre 
9687.3
Classificació del Fons Josep Ma. Pons Guri 
Materials 
Fusta
Tècnica 
Relleu, pintat, daurat
Descripció 

Escena del retaule dedicat a Sant Isidre de l'Església de Sant Martí d'Arenys de Munt. En aquesta escena es representa un moment de la vida de Sant Isidre: el miracle de l'aigua de Sant Isidre Llaurador. El sant vestit amb la indumentària dels llauradors de l'època amb dos personatges fa brollar aigua d'una roca perquè el seu patró Juan de Vargas pugui beure.
El retaule de Sant Isidre d'Arenys de Munt va ser realitzat l'any 1628 i destruït el juliol de 1936, es van conservar tres escenes que es van guardar al Museu Municipal Fidel Fita d'Arenys de Mar. Josep Ma. Pons Guri havia atribuït aquest retaule al mestre fuster Jaume Vendrell. L'any 2008 Joan Bosch, historiador de l'art dins els seus estudis sobre Agustí Pujol l'atribuieix a aquest autor, donades les similituds amb altre escultura d'Agustí Pujol també dedicada a Sant Isidre que es trobava a l'Església de Vilafranca del Penedès. Joan Bosch també referma aquest teoria en el sistema de treball al segle XVII quan les feines de realització d'un retaule estaven clarament diferenciades entre els fusters, els escultors i els pintors i dauradors.
L'any 2008 les tres escenes van ser restaurades al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya i van poder ser contemplades en una exposició l'any 2009 a la Sala d'Exposicions El Calisay d'Arenys de Mar.

Cronologia 
1628
Procedència 
Arenys de Munt
Lloc precís 
Església de Sant Martí
Dissenyador/autor 
Agustí Pujol
Exposicions 
El retaule de Sant Isidre, un Agustí Pujol retrobat. Sala d'Exposicions El Calisay, maig 2009
Ubicació 
magatzem