Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar

Enemic a la vista! La defensa de la costa del Maresme (1936-1939)

diumenge, 27 gener 2019 fins a diumenge, 22 desembre 2019
Horari 
De dimarts a dissabte de 10 a 13h i de 16 a 18h. Diumenges i festius d'11 a 13h.
Espai 
Museu Marès de la Punta
Adreça 
carrer de l’Església, 43
Població 
Arenys de Mar
Entitats organitzadores 
Ajuntament d'Arenys de Mar, Museu d'Arenys de Mar

Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) la costa del Maresme va ser un enclavament important en el desenvolupament del conflicte. A l'iniciar-se la guerra, es van construir diferents tipus de fortificacions per a la vigilància i la defensa: nius de metralladores, bateries de costa, observatoris... L'objectiu era protegir el litoral i les poblacions costaneres d'una possible incursió procedent del mar. Des de l'illa de Mallorca, en mans de les forces rebels es van realitzar diversos atacs aeris contra la població civil.

En aquesta exposició es recordaran uns anys molts difícils per a la població de la nostra comarca que va patir diversos atacs marítims i aeris a llocs com Mataró, Calella, Malgrat de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar... Podrem conèixer com es va organitzar la defensa del litoral per part del govern de la República i quina era la tasca dels Carrabiners. A través de la documentació dels espies, podrem veure la importància que tenia tota aquesta xarxa de defensa per al bàndol rebel.

Aquesta exposició, que commemora els 80 anys del final de la Guerra Civil, es podrà visitar a la sala d'exposicions temporals del Museu des del 27 de gener fins el 22 de desembre de 2019. Aquesta exposició compta amb el suport del Departament de Cultura a través d'una subvenció finançada amb cabals que atorga la Junta d'Herències de la Generalitat de Catalunya.