Amforeta
Mides
42 x 25 (diàmetre)
Número de registre
10321
Classificació del Fons Josep Ma. Pons Guri
Materials
argila
Tècnica
a torn
Descripció
"Amforeta de procedència subaquàtica. Foram Langouët classe I. Pasta bescuitada, de color beix rosat, amb partícules de calç. Es tractava d'una gerra destinada a transportar les previsions utilitzades a bord de les naus espanyoles". Albiol, Bruguera i Burgueño, El material amfòric del Museu Fidel Fita (Arenys de Mar), Sessió d'estudis mataronins, 2005.
El nom d'amforeta procedeix de la paraula àmfora, per referir-se a un recipient de mides reduides, també rep el nom de botijas o botijuelas. Aquests contenidors segueixen la tradició de les àmfores de l'època romana que transportaven tot tipus d'aliments pel Mediterrani. Al trobar-se molts d'aquestes amforetes en jaciments subaquàtics ha fet pensar que estaven relacionades amb el transport marítim: oli, licors, vins..., la documentació relativa al transport amb Amèrica entre els segles XVI - XVIII també indica que eren utilitzades per transportar aigua potable. Els arqueòlegs americans les denominent Spanish Oliver Jars perquè han trobat molts exemples d'aquests recipients als derelictes de Centreamèrica i el Carib.
Cronologia
segle XVII- XVIII
Lloc precís
Costa de Sant Pol de Mar
Ubicació
magatzem