Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar

Càntir

Mides 
10 cm (base) 25 x 21 cm
Número de registre 
11112
Classificació del Fons Josep Ma. Pons Guri 
Materials 
argila
Tècnica 
a torn
Descripció 

Càntir de color gris sense cap decoració. Nansa circular a la part superior i amb el broc, per on es pot beure i el gollet més ample per posar el líquid. Aquest càntir es van trobar a les excavacions realitzades l’any 1985 a les voltes de l’Església de Santa Maria del Mar d’Arenys de Mar.
L’estiu de 1985 quan es realitzaven unes obres a la teulada de l’Església d’Arenys de Mar es van trobar un conjunt ceràmic a l’interior dels carcanyols de la capçalera. La col·locació de ceràmica sota les voltes correspon a l’estil constructiu de les esglésies medievals i modernes que col·locaven fragments i restes de terrissa de diferents mides com a farciment i evitava l’excés de pes. L’excavació que va ser realitzada d’urgència va ser dirigida per Hug Palou Miquel, director de l’Arxiu Històric Fidel Fita d’Arenys de Mar i Eva Subias Pascual.
Segons la memòria realitzada pels responsables de l’excavació, aquest conjunt ceràmic de més 200 objectes es pot datar entre el primer terç del segle XVII i finals del XVIII. Segons l’estudi que van fer els autors del Llibre d’Obres de l’Església situen aquestes obres de les voltes l’any 1789 i els objectes podrien correspondre en molts casos a les deixalles dels propis operaris.
Aquest conjunt ceràmic va quedar dipositat a l’Església i després es va traslladar en magatzems municipals. Una part d’aquest conjunt, entre la que es troba aquest càntir, va ser restaurats per la Facultat de Belles Arts de Barcelona sota la direcció de Núria Flos.
Podeu trobar aquesta memòria a la web del Departament de Cultura. http://www20.gencat.cat/docs/CulturaDepartament/DGPC/Documents/Documents...

Cronologia 
primera meitat segle XVIII
Procedència 
Arenys de Mar
Lloc precís 
Església de Santa Mària d'Arenys de Mar
Exposicions 
El nostre fang de cada dia
Ubicació 
magatzem