Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar

Espasí

Mides 
87,5 x 10 cm
Número de registre 
2326
Classificació del Fons Josep Ma. Pons Guri 
Materials 
Plata
Tècnica 
Forjat
Descripció 
Espasí de plata amb decoració de xarxa a l'empuyadora, va ser propietat de Josep Baralt i Torres fundador l'any 1779 de l'Escola de Nàutica d'Arenys de Mar.
 
"Josep Baralt i Torres (Arenys de Mar, 31 de maig de 1740 – 1829), va ser cosmògraf i navegant. Mestre de Nàutica, alferes de fragata i patró honorari de la Reial Armada Espanyola va ser Tinent Major de l’Armada, ajudant militar de Marina i Capità del port d'Arenys. Baralt va ser fundador de la Reial Escola Nàutica a Arenys de Mar. 
 
La promulgació de la disposició del 12 d'octubre de 1778, que havia acabat amb el monopoli dels ports del sud d'Espanya (Sevilla i Cadis), va fer progressar la navegació atlàntica de la marina catalana. La necessitat de disposar pilots, la intervenció dels quals era legalment imprescindible per a les rutes d'ultramar, van ser el motiu pel qual molts pares de família i el gremi de Sant Elm d'Arenys de Mar sol·licitessin a Josep Baralt l'establiment d'una Escola de Pilots.
 
Vint anys més tard de la fundació de l'Escola de Pilots, el 22 d'octubre de 1802, el rei Carles IV i la seva família pernoctaren a Arenys de Mar allotjant-se en les cases de Can Ramis i de Pau (avui Cabirol); coneixedor el rei de la importància de l'Escola de Pilots va voler conèixer personalment Josep Baralt, que li va ser presentat per Josep de Olózoga, capità del port de Barcelona i per Pere de Ayala, ajudant militar i de marina d'Arenys. El rei, completament satisfet per les explicacions que se li van donar, va decretar que l'Escola es titulés "Reial" i va nomenar a Josep Baralt, Tinent Major de l'Armada i li va atorgar el privilegi d'onejar en la façana el "penó reial". El 22 de febrer de 1806, Baralt va ser nomenat ajudant militar de Marina i Capità del port d'Arenys, càrrec que va ocupar fins a la seva mort." (Font viquipèdia https://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Baralt_i_Torres)
Cronologia 
Segona meitat del segle XVIII
Procedència 
Arenys de Mar
Ubicació 
en exposició