Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar

Exvot

Mides 
38 x 49 x 0,4 cm.
Número de registre 
2479
Classificació del Fons Josep Ma. Pons Guri 
Materials 
Fusta
Tècnica 
Pintura a l'oli
Descripció 

Exvot amb una imatge d'una barca de mitjana al costat d'un bergantí, amb bandera pirata (vermella i tres mitges llunes), en possible combat. A la part superior hi ha un crucifix que representa el Crist del Montcalvari i al costat la Mare de Déu del Carme. A la part inferior dreta es troba la següent inscripció: P. GERONIMO MORA FRA ANTIBO E NISSA, 16 octubre 1739 V.F.G.A. Aquest exvot es trobava en l'ermita del Montcalvari, situada sobre un turó davant el mar a Arenys de Mar amb gran tradició per part de la gent de mar. A l'ermita era venerat el Crist del Montcalvari que apareix a l'exvot, popularment conegut per "l'escavellat" per què portava una cabellera femenina al cap.

L’ermita del Mont Calvari va ser fundada probablement l’any 1524. Aquest espai que es va anar modificant al llarg dels anys avui es troba dins un edifici d’apartaments i allunyada de la costa per les obres del port. En aquesta ermita, molt venerat per la gent de la mar, es van trobar diversos exvots: models de vaixells i pintures sobre fusta de mitjans del XVIII fins la primera meitat del XIX que en l’actualitat es troben al Museu d’Arenys de Mar i el Museu Marítim de Barcelona. L’exvot és una ofrena dedicada a una divinitat en senyal d’agraïment per un favor realitzat en un moment delicat de la vida de la persona que realitza o encarrega l’exvot. En les pintures sobre fusta que conservem al Museu d’Arenys de Mar, apareix la figura del Crist del Mont Calvari, a vegades amb una altre divinitat. Aquest és el cas de l’exvot núm. 2479, el Crist del Mont Calvari està representat amb la Verge del Carme.

Aquest exvot ens descriu un incident amb una nau pirata que es va produir l’any 1739 o bé abans, per la data que ens indica l’exvot. A la inscripció trobem les paraules P. Geronimo Mora, Fra Antibo E Nissa, 16 octubre 17439 V.F.G.A. Podem suposar que la persona que ha sofert l’atac de la nau pirata ha estat P. Geronimo Mora en la data indicada i el lloc on es va produir l’atac seria entre el cap d’Antibes i Niça. El fet que descriu l’exvot ens demostra com la pirateria es mantenia activa en les costes del Mediterrani durant el segle XVIII i només va desaparèixer definitivament a principis del segle XIX. La pirateria va condicionar durant segles el desenvolupament de les poblacions marineres. La fi de la pirateria influirà en el creixement demogràfic i econòmic d'aquestes poblacions. Arenys de Mar, un cop acabada la Guerra de Successió, iniciarà un creixement econòmic en diversos sectors com el tèxtil o sobretot el nàutic i amb una població que passarà de poc més dels 1.000 habitants un cop acabada la guerra a superar els 4.000 a finals del segle XVIII. En el sector nàutic, una de les aportacions més importants d’Arenys de Mar va ser la fundació el 7 de març de 1779 d’una escola d’ensenyament nàutic sota la direcció del pilot Josep Baralt i Torres a la seva vivenda del c. de l’Església 37-39. L’any 1792, l’Estudi de Pilots, que era el nom popular que rebia, va ser reconegut com Escola Nàutica de la Provincia Marítima i l’any 1804 rebé el títol de Real Escola Nàutica. L’Estudi de Pilots que va ser una de les escoles més importants de tota Catalunya durant el segle XIX i va tancar definitivament l’any 1874

Cronologia 
1740
Procedència 
Arenys de Mar
Lloc precís 
Ermita del Montcalvari
Ubicació 
magatzem