Exvot
Maqueta de bergantí amb un pal trinquet dividit en tres parts i el pal major en dues. Porta l’aparell complert i a proa porta un mascaró amb una figura femenina. A popa hi ha un dibuix imitant l’escut d’Arenys de Mar. A la coberta hi ha el timó i el bot salvavides. Aquest exvot es trobava a l’ermita de la Mare de Déu del Remei d’Arenys de Munt.
La navegació cap a Amèrica fins a finals del segle XIX es feia a vela, la mecànica consisteix en propulsar la nau aprofitant la força del vent per mitjà d’una superfície, generalment de lona, que recull l’empenta. Les tècniques de navegació per l’Atlàntic es van perfeccionar durant el segle XVIII, els vaixells es van fer més grans, més veloços, amb la qual cosa podien portar més mercaderies i passatgers, arribar més lluny i en menys temps. Així, van néixer embarcacions com les fragates, les corbetes, els bergantins, que navegaven molt més ràpid perquè portaven un sistema de propulsió de veles cada vegada més sofisticat i complex fins que van ser substituïts a finals del segle XIX per la navegació a vapor. El bergantí era un vaixell de tres pals amb veles quadrangulars i aparell rodó. Tot i aquestes millores, la navegació durant el segle XIX no estava exempta de perills: atacs pirates, tempestes, naufragis...
La incertesa de la vida a la mar feia que la gent dedicada a la navegació es sentís vinculada a alguna advocació i de forma preventiva o com a acció de gràcies realitzaven exvots que deixaven en les ermites i esglésies. Un exvot, a la religió catòlica, és un do ofert a un Crist, a la Verge o a un Sant, en agraïment per haver escoltat una pregària. Els exvots poden ser representacions pictòriques o maquetes que es penjaven a les parets o sostres de les esglésies i ermites. El sentit de l’exvot ha estat i és sempre el mateix: un testimoni d’agraïment, vinculat al fet de viure i sobreviure.
En l’àmbit mariner, normalment l’exvot consistia en la maqueta de l’embarcació utilitzada i que es penjava al sostre de la capella en record del benefici rebut i de la prometença dels afectats. Dins de l'ermita, cada vaixell que penjava representava una pregària per evitar tempestes, naufragis o per agrair el salvament.