Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Pintura

Mides 
118 x 95 cm
Número de registre 
3675
Classificació del Fons Josep Ma. Pons Guri 
Materials 
fusta, pintura
Tècnica 
pintura a l'oli
Descripció 

Quadre a l'oli retrat del comerciant Francesc Ferrer, que tenia negocis a Arenys, Canet, Cadis i Veneçuela. El quadre representa a Francesc Ferrer Font recolzant el braç esquerra sobre un bagul amb teixits que suposadament representaria els productes amb els que comerciava. A la banda dreta es pot apreciar un vaixell i la part superior esquerra Mercuri, el déu del comerç.
Durant la segona meitat del segle XVIII, Catalunya experimenta un gran desenvolupament econòmic, diversos són els factors que fan possible aquesta situació. El país es recupera de la crisis de 1714 a través de l’agricultura amb el cultiu de la vinya, alguns productes metal·lúrgics i ceràmics i la producció de teixits, principalment indianes, però també puntes de coixí. Aquests excedents van trobar sortida a través del comerç amb Amèrica. En un principi, el comerç amb Amèrica estava monopolitzant per les ciutats de Sevilla i posteriorment Cadis. Tot i que molts catalans comerciaven a través de representants.
El 1756 un grup de comerciants catalans va rebre l’autorització per crear una companyia que comerciés amb Amèrica: la Reial Companyia de Barcelona que actuaria a Puerto Rico, Santo Domingo, Margarita i Veneçuela. Finalment, l’any 1778, el rei Carles III va promulgar el Decret de Lliure Comerç que trencava definitivament amb el monopoli gadità.
Tenim poques notícies de Francesc Ferrer Font, sabem que va comerciar a través del ports de Cadis, Arenys de Mar i Canet de Mar amb Veneçuela, el retrat es va realitzar en aquest país. Tal com està representat podem suposar que, principalment comerciaria amb teixits, com les indianes que es troben representades en el quadre. S’ha trobat una notícia d’aquest comerciant l’any 1814 en el llibre de les Corts on se li renovava la llicència per comerciar a través de Cadis. Segurament, com molts altres catalans, Francesc Ferrer va ser un dels precursor dels indianos que van fer fortuna el segle XIX.

Cronologia 
1789
Procedència 
Veneçuela
Dissenyador/autor 
Francisco Xavier Ricomayer
Ubicació 
magatzem