Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar

rajola de mostra

Mides 
13,5 x 13,5 x 1,5 cm
Número de registre 
9422
Materials 
argila, pintura
Tècnica 
per premuda, esmalt
Descripció 

Rajola d'art i oficis amb la representació d'una galera vista de la proa amb els rems aixecats i les veles bufades. Al cel hi ha una representació esquemàtica d'ocells situa aquesta rajola en la segona meitat del segle XVIII. La rajola està emmarcada amb una franga de color groc i una línea de color negre.

La rajola catalana d'arts i oficis són una mostra de la vida quotidiana i la cultura popular des de mitjan del segle XVII fins a finals del XIX, una manifestació artística de l'activitat artística catalana. La iconografia és força amplia i no sempre és una representació d'oficis ja també apareixen elements vegetals, animals, elements festius o la representació d'elements simbòlics. La producció de rajoles tenia una doble utilitat: decorativa i com element constructiu que aïllava les humitats dels edificis, per aquest motiu s'utilitzaven molt en les cuines i els banys. Normalment es tractava de peces de 13 x 13 cm.

Aquesta rajola ens recorda la navegació del segle XVIII i ens evoca uns fets que es van produir l'any 1714 a la platja d'Arenys de Mar quan es va produir el desembarcament del coronel Amill per pressionar les tropes borbòniques que assetjaven Barcelona.

Cronologia 
segona meitat del segle XVIII
Ubicació 
magatzem