Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar

Calcita

Mides 
42 x 23 x 21 cm
Número de registre 
6347
Classificació de minerals 
Sistema cristal·logràfic 
trigonal
Fórmula 
CaCO3
Descripció 

Cristalls de calcita translucids en un exemplar gran procedent de la Mina Moscona d'Astúries. Aquest exemplar va ser adquirit l’any 1990 per Joaquim Mollfulleda per incorporar-se a la col·lecció del Museu. La calcita és un mineral de la classe dels carbonats, té una reacció efervescent amb alguns àcids i per la seva duresa. Pot presentar coloracions variades. La calcita té molta presencia a tot el planeta i s'utilitzar per a la fabricació de lents i diversos materials de construcció.

La Mina Moscona es un jaciment situat a Llano de Solís, Astúries. Tot i que està dedicada principalment a l’extracció de fluorites, també es poden trobar exemplars de barita, dolomita i de calcita cristal·litzada, com és el cas d’aquesta gran peça. També es poden trobar sulfurs com esfalerita, pirita, calcopirita, galena, cinabri... i carbonats com atzurita i malaquita. Les mostres trobades en aquest jaciment destaquen per la seva bellesa i son molt apreciades pels col·leccionistes, especialment les fluorites de color groc. La distribució generalitzada de calcita dins la mina i la gran varietat de hàbits cristal·lins trobats per aquest mineral és motiu pel qual la calcita és un dels minerals més buscats en aquest jaciment.

El Museu Mollfulleda de Mineralogia reuneix uns 17 exemplars de la Mina Moscona entre barites, fluorites, calcites i alguna pirita.

Informació extreta de www.mindat.org

Procedència 
Llano de Solís
Lloc precís 
Mina Moscona
Ubicació 
en exposició