Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar

Alba

Mides 
200 x 70
Número de registre 
139
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
cotó
Tècnica 
ret fi
Descripció 

Fragment d'alba de color blanc de ret fi o punta d'Arenys. Presenta el disseny característic d'aquesta tècnica amb fons de tul i formes geomètriques. També trobem petites flors molt esquematitzades.
Aquest fragment d'alba va ser realizat per la Casa Artigas d'Arenys de Mar. Segons apareix escrit en els membrets comercials de la casa, l’empresa de randes Artigues d’Arenys de Mar va ser fundada l’any 1801: "Casa especial en toda clase de Encajes de Bolillo, Juegos de Cama y de Mesa y Mantillas en Blonda".
A l’Arxiu Històric d’Arenys de Mar i al Museu de la Punta d’Arenys es conserven alguns dels llibres de l’administració d’aquesta casa que indiquen que venien arreu del Principat, si bé els principals clients estaven a Barcelona –Magatzems el Siglo, Vídua de R. Vives, convent de Jesús i Maria, etc. –.
Els randers Artigas d’Arenys de Mar, afincats a la casa de la Riera núm. 76, després núm. 88, van iniciar una segona etapa l’any 1887. Aquesta etapa s’inicia amb Rosa Muñoz Fontrodona (1848-1912), natural de Caldes d’Estrach, i el seu marit Josep Artigas (1844-1912), d’Arenys de Mar. Fruit d’aquest matrimoni van ser Jaume (1874-1917) i Josep Artigas –Hijos de Rosa Muñoz– que van ser els que van continuar amb el negoci.
L’any 1900, Jaume es va casar amb Mercè Riera Celart o Sarlat, de Sant Vicenç de Montalt. Mercè –la "Mercedes R. Vda. De Artigas" que figura en la documentació– heretaria el negoci de puntes i el tiraria endavant fins a la seva mort, el 20 de febrer de 1951, amb vuitanta anys d’edat. Els membrets de les factures diuen: "Encajes al Bolillo. Mantelerías y Juegos de cama. Mantillas legítimas Blonda, Chantilly, etc. Especialidad en artículo Fino".
Dels tres fills que naixeren del matrimoni entre Mercè i Jaume –Josep, Rosa i Santiago-, va ser Rosita qui es faria càrrec de la casa fins al seu tancament a la decada dels setanta del segle XX.
El Museu d'Arenys de Mar ha documentat part dels mostraris de la Casas Artigas que es poden consultar a la web Documentació i difusió del fons industrial tèxtil de Catalunya.

Cronologia 
principis segle XX
Lloc precís 
Arenys de Mar
Taller 
Casa Artigas
Ubicació 
magatzem