Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar

Alba

Mides 
148 x 325 cm
Número de registre 
99
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
cotó
Tècnica 
teixit, boixet, punta de guipur
Descripció 

Alba de guipur realitzada per la Casa Castells en obsequi a Ramon Roca Puig, veí i amic seu per ala seva primera missa. Teixit de cotó amb coll i punys guarnits amb punta, la part inferior porta un fragment de punta de guipur, disseny en columnes de formes florals sobre un fons trenat. Al Museu es conserven les matrius de l'alba realitzada l'any 1898 per Marià Castells i Simón.

"Ramon Roca i Puig (Algerri, Noguera 1906 - Montserrat, Bages 2001) fou un papiròleg, hel·lenista i sacerdot català. De petit es va traslladar a Arenys de Mar. El 1928 es doctorà en teologia a la Universitat Pontifícia de Tarragona. Fou canonge al capítol de Barcelona i col·laborà en la Fundació Bíblica Catalana. Ensenya llengües clàssiques a l'Institut Balmes de Barcelona, fou catedràtic de grec antic al Seminari Conciliar de la Diòcesi i del 1960 al 1964 fou també catedràtic de grec a la Universitat de Barcelona.

Durant aquells anys va realitzar molts viatges al Pròxim Orient (Palestina i Egipte), on va adquirir la seva important col·lecció papirològica. El 1952 va crear a Barcelona la Fundació Sant Lluc Evangelista, fins a 2000 deposistària de la seva important col·lecció de papirs, de la qual publicà texts clàssics d'autors com ara Homer (fragments ptolemaics, del s. III aC, de la Ilíada i de l'Odissea), bíblics grecs (fragment de l'Evangeli segons Mateu, del s. II) i coptes del s. III i del IV, i literaris cristians. El 1988 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 1993 la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

Preocupat pel futur dels seus papirs, Ramon Roca va decidir llegar el seu patrimoni a Montserrat, tal com també li aconsellaven els seus amics més íntims. L'Abat de Montserrat, Sebastià Bardolet, li va oferir un apartament al Monestir i Roca es va instal·lar a l'Abadia, portant el seu fons papirològic passant els darrers anys de la seva vida a Montserrat a prop dels seus papirs fins al dia de la seva mort. De fet, quinze dies abans de morir encara va seure al seu despatx, envoltat dels seus papirs, de la seva biblioteca i de les seves publicacions. Va morir l'any 2001 a l'edat de 95 anys." (informació procedent de la viquipèdia, 23 de març de 2018)

Cronologia 
1925
Procedència 
Arenys de Mar
Dissenyador/autor 
Marià Castells i Simón
Taller 
Casa Castells
Ubicació 
Magatzem