Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Brusa

Mides 
60 x 100 cm
Número de registre 
3400
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
Cotó i seda
Tècnica 
xantillí i blonda mecànic
Descripció 

Brusa de seda negra feta amb puntes de xantillí i blonda de confecció mecànica. El cos de la brusa és de puntes de disseny floral de color negre i la part del davant té a l’obertura una decoració amb puntes de color blanc. La brusa porta màniga fins a mig braç i la cintura té un reforç de cinta negra. Es corda per davant amb clecs amagats a un costat del pitet i té una sotapitrera amb una tira de 14 botons d'atzabeja decoratius. Les peces que conformen la part davantera neixen de l'espatlla amb tres plecs, que s'obren sobre el pit. L'esquena està configurada per una peça central, amb teixit diferenciat, i dues de laterals.

La moda femenina de la segona dècada dels anys XX comença amb canvis significatius que permeten a les dones oferir una imatge més alliberada. La silueta en forma d’S que havia dominat els primers anys del segle canvia, la dona s’allibera de la cotilla, el pit queda més dissimulat i es tornen a lluir escots. Les faldilles que es porten són en forma de tub i s’escurcen, per primer cop s’ensenyen els turmells. La silueta femenina és estilitzada i de línees rectes amb una imatge més unisex i andrògina. La influència de l’esport també es comença a introduir en la moda, amb conjunts molt més còmodes.

Les bruses d’aquest període són un element bàsic en el vestuari femení: bruses blanques de cotó i batista, guarnides amb decoracions amb puntes o brodats que generalment es portaven amb un vestit jaqueta que es va convertir en la indumentària essencial per a moltes dones en aquests anys, però també es van introduint altres colors. Una de les característiques d’aquest any és la combinació de diversos teixits i guarniments en una mateixa peça. Les bruses de seda i de color negre com és la peça del mes, generalment es combinava amb faldilles. El negre torna a ser el color triat per crear un conjunt elegant i com aquest cas s’utilitzaven treballs de puntes de fons de tul de xantillí o blonda que eren els models més apreciats per crear una peça que havia de ser utilitzada en ocasions especials: festes, moments de celebració, sopars...

Cronologia 
1910-1919
Ubicació 
magatzem