Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Còfia

Mides 
56 x 64 cm
Número de registre 
2782
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
Cotó
Tècnica 
valenciennes mecànic, brodat suís
Descripció 

Còfia de campana de batista feta amb punta de valenciennes mecànica i tres aplicacions de brodat suís. La part posterior és un teixit ample i frunzit per poder recollir el pentinat.

La còfia és un casquet generalment utilitzat per les dones per recollir el pentinat. Aquesta peça va començar a ser utilitzada al segle XIV. A principis del segle XIX es va anar substituint pels barrets o capotes i es va incorporar als uniformes de les mainaderes, criades, o en algunes professions com les infermeres. A finals del XVIII els pentinats de les dones europeus era molt complicat, per mantenir-los es van utilitzar les còfies en forma de campana, denominades «calash bonnet» o «bonnet calèche». Les còfies eren generalment blanques, es realitzaven amb lli i es decoraven amb brodats i puntes.

Les còfies i gorres que portaven les mainaderes formaven part d’un uniforme que mostrava l’estatus social de la família que les contractava i de la qual feien ostentació en els passeig que diàriament aquestes treballadores feien amb els nens pels carrers de la ciutat.

Cronologia 
primera meitat del segle XIX
Ubicació 
magatzem