Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar

Cartell

Número de registre 
1600
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
Paper
Tècnica 
Litografia
Descripció 

Cartell de la Fábrica de blondas y encajes legitimos y mecánicos José Fiter. En el cartell es representa una puntaire vestida amb el traje típic que sosté un coixí sobre les cames es recolza amb el braç sobre un fus. Sota la imatge una relació de les participacions de la Casa Fiter en les diferents exposicions internacionals des de l'any 1878 fins el 1900. El cartell presenta una estructura en dues parts, l'inferior amb paraules i la superior amb la imatge de la puntaire, al costat podem apreciar un detall, un xarxa d'aranya, que vincula aquest art amb el mite d'Aracne.

La Casa Fiter va ser una de les empreses de puntes més reconegudes a Catalunya fundada l'any 1844 per Josep Fiter. Aquesta empresa va participar en diverses exposicions universals a Europa i Amèrica. Entre els seus encàrrecs més prestigioses es troba una alba per al papa Lleó XIII l'any 1887, un encàrrec de la germana del Bisbe Català i del Pare Fita, tots dos d'Arenys de Mar.

Josep Fiter i Inglès (1857-1915) va dirigir un de les principals empreses de punta artesana a Barcelona, era la tercera generació dedicada a aquest negoci. A més d'empresari va ser escriptor, historiador, mecenes i promotor de diverses entitats. L'any 1876 va fundar amb Cesar August Torras, Ramon Arabia, Àngel Guimerá i Jacint Verdaguer l'Associació Catalanista d'Excursions Científiques, embrió del Centre Excursionista de Catalunya. El cartell es va realitzar a partir d'un concurs convocat per l'empresa, podeu trobar més informació del cartell i l'empresa en aquest article de la revista Datatèxtil escrit per Joan Miquel Llodrà i Noguerás.

 

Cronologia 
1900
Procedència 
Barcelona
Lloc precís 
Barcelona
Dissenyador/autor 
A. Coll
Ubicació 
Magatzem