Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Esclavina

Mides 
79 x 33 cm
Número de registre 
11588
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
cotó
Tècnica 
punta de Duquessa realitzada amb boixet i punta de gasa belga realitzada a l'agulla
Descripció 

Esclavina de color blanc. Treball de punta de Duquessa amb disseny de grans flors i fulles unides per brides. A la peça s'han incorporat 6 medallons de punta de gasa belga realitzada a l'agulla amb una rosa en relleu característica de la punta de gasa belga.
L’origen de la punta al coixí es situa a mitjans del segle XVI als Països Baixos, que en aquella època formaven part de la Corona Espanyola.
La punta belga va tenir un gran influència sobre la punta francesa, alemanya i dels països nòrdics.
El gran desenvolupament de la punta belga està vinculada a la importància de la xarxa comercial dels Països Baixos, els convents que es van dedicar a produir metres de punta i el treball dels dissenyadors.
El segle XIX va ser un dels grans períodes de la punta belga amb la creació de nous estils i una gran producció que gaudeix d’un gran prestigi a tota Europa. A la primera meitat del segle XIX, es desenvolupa una nova tècnica aplicant els motius realitzats al boixet o bé a l’agulla sobre els tuls manuals. Amb la incorporació de les màquines que feien el tul, el tul manual va ser substituït pel mecànic, fet que va permetre que la burgesia mitjana pogués accedir a l’adquisició de puntes.
A partir de 1850 apareixen noves tècniques, la punta de Duquessa realitzada amb boixet que rep el nom en honor a la duquessa Marie-Henriette de Brabant, que va ser reina de Bèlgica. L’altre gran realització va ser la punta de gasa belga que es realitzava a l’agulla i que era molt apreciada durant el període romàntic.
A la ciutat de Brussel·les, els dissenyadors van barrejar les dues tècniques produint excel·lents peces de disseny floral de punta Duquessa amb medallons de gasa belga amb la seva rosa característica.

Cronologia 
segona meitat del segle XIX
Procedència 
Bèlgica
Lloc precís 
Brussel·les
Ubicació 
magatzem