Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar

Quadre amb brodat

Mides 
42 x 31 cm
Número de registre 
3281
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
Paper, seda, miralls, llautó
Tècnica 
Brodat
Descripció 

Brodat sobre paper amb la representació de Sant Zenon, patró d'Arenys, com a tema central, emmarcat per un cortinatge coronat i flors de colors en tot l'entorn: roses, tulipes i clavells. A sota el sant hi ha les inicials S i Z brodades. La cara dels Sant està dibuixada i pintada. Hi ha detalls decoratius de mirallets i decoració de llautó a la corona, el cortinatge i els gerros. A la banda inferior té brodades les lletres A.F. probablement de l'autor o autora.

“Zenon (Mitjan segle III, Roma  – 298, Aquas Salvias, Roma) era tribú militar, comandant d’una legió romana, a l’època dels emperadors Dioclecià i Maximià. Pel fet de declarar-se cristià va ser considerat esclau i forçat a treballar als edificis termals de l’emperador. Acabats els treballs a les termes, juntament amb més de deu mil soldats que estaven a les seves ordres, tot i que algunes versions, rebaixen el nombre a dos-cents tres, van ser decapitats.
És representat vestit de centurió romà, per la seva qualitat de tribú militar, amb túnica curta sota armadura; porta la palma del martiri a una mà i subjecta una bandera o estendard amb l’altra.
Les relíquies van arribar a Arenys de la mà del religiós Juan Domínguez que les havia obtingut a Roma, el 4 de novembre de 1583, amb permís del papa Gregori XIII. De retorn a la seva parròquia de Fuentelsaz (Guadalajara, Castella la Manxa) i en passar per Arenys de Mar, emmalaltí de gravetat. Durant un temps va ser acollit a la població catalana on es va recuperar. En agraïment per l’hospitalitat, just quan emprenia de nou el camí, va obsequiar la parròquia d’Arenys amb algunes de les relíquies que havia obtingut.
L’any 1664, els habitants d’Arenys i les seves autoritats van fer el vot de vila com a prometença de celebrar la festa de sant Zenon i honorar-lo de forma principal. La decisió era ratificada, el 16 de juny d’aquell mateix any, pel bisbe de Girona Josep Fageda.
La imatge de sant Zenon, que es duia en processó per la seva diada, solia dur un brot del primer raïm a punt per madurar que oferia el pagès afortunat d’obtenir-lo a les seves hortes.” Informació procedent de http://www.joanarimanyjuventeny.cat/, Hagiografia popular i tradicional catalana. 4 de juliol de 2018

Cronologia 
primer quart del segle XX
Ubicació 
Magatzem