Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Volant

Mides 
972 x 7 cm
Número de registre 
11612
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
Cotó
Tècnica 
boixets, ret fí, a mà
Descripció 

Volant de cotó de color blanc de ret fi o punta d’Arenys, realitzat amb boixet. Disseny clàssic del campanar de Sant Iscle.

Els punts bàsics d'aquesta tècnica són el fons de tul, la filigrana plena i bida, el punt d'esperit, els ullets i el punt sencer. Alguns models tenen mig punt, però són escassos, ja que pel fet d'haver de taller els fils i ser poc atapeïda el mig punt es distorsiona. Una altre característica d'aquesta tècnica és que els dibuixos estan resseguits per un torçal, que té un fil més gruixot.

Una altre de les característiques del ret fi són els dissenys que solen ser formes rectes, continuades, escuts enfrontats i en algun cas corbats. A diferència de la blonda on predomina el disseny floral, el ret fi presenta dissenys geomètrics. També hi ha peces de ret fi amb motius florals per a peces més elaborades: mocadors de núvia, tovalles d'altar, albes... Els diferents motius de les peces de ret fi reben noms relacionats amb el món marí, la tradició popular o l'àmbit litúrgic.

 

Cronologia 
segona meitat segle XIX
Ubicació 
magatzem