Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Xal

Mides 
135 x 260 cm
Número de registre 
1761
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
Seda
Tècnica 
XantillÍ realitzat amb boixets
Descripció 

Xal de forma triangular i color negre. Fons de tul amb motius florals i foliacis. Gran medalló central lobulat amb una composició de tres flors a l'interior. Aquesta peça forma part de la Col·lecció Carmen Tórtola València, propietat del Col·legi de l'Art Major de la Seda de Barcelona.

Aquest tipus de xal es fa molt popular entre les dones a partir de la segona meitat del segle XIX per influència de l'emperatriu francesa Eugènia de Montijo. Eren xals de forma triangular de grans dimensions realitzats a mà o amb màquines Pushers amb un disseny de caràcter naturalista amb diversos tipos de flors a la part central i l’acabament de la peça amb una banda de cinta amb formes lobulars. Es portaven sobre els vestits i son representatius de la moda romàntica de la segona meitat del segle XIX, la seva popularitat farà que les indústires de punta realitzessin diversos xals de punta mecànica amb dissenys de gran qualitat que s'han conservat fins l'actualitat.

Els fons fotogràfics de Carmen Tórtola Valencia que es troba l'Institut del Teatre de Barcelona la mostren probablement en una sessió fotogràfica lluïnt el xal que es conserva al Museu d'Arenys de Mar.

Cronologia 
1870-1890
Ubicació 
Magatzem