Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Xal

Mides 
250 x 123 cm
Número de registre 
11632
Categoria de puntes i teixits 
Materials 
seda
Tècnica 
boixet, chantilly, a mà
Descripció 

Xal de chantilly de seda de color negre i forma triangular. Fons de tul i motius de punt de gasa formant una decoració d’elements florals: rams i garlandes.
Les vores de la peça presenten unes formes ondulades. Aquest xal presenta el disseny floral característic, amb un gran ram de flors: lliris, clavells i roses en la part central, envoltat amb formes polilobulades que contenen inserides altres flors. La banda superior de la peça mostra un fons de tul esquitxat de petits punts d’esperit. Porta una etiqueta amb la següent informació: “Valoración 25.11.63, 15.000 ptas”.
La punta de Chantilly que es va desenvolupar com una versió de la blonda, es va adaptar perfectament a l’estil romàntic característic de la segona meitat del segle XIX. La punta de Chantilly es realitza amb boixets i amb dos tipus de fil de seda, un de molt fi per al fons de tul, i un altre de més gruixut que s’utilitza per resseguir els motius. Aquests xals es van fer molts populars a França i el seu ús es va estendre per tota Europa, popularitzats per l’emperadriu Eugenia de Montijo, que va ser considerada una icona de la moda. Les peces que ella lluïa eren publicades a les revistes de moda, i les més populars eren els seus xals de punta. Originària de la regió parisenca, aquesta punta es realitzava fonamentalment a Normandia i altres regions de Bèlgica.

Cronologia 
segona meitat del segle XIX
Ubicació 
magatzem