Els Castells, referents en la indústria de la punta a Arenys de Mar
A Arenys de Mar, parlar de la familia dels Castells vol dir parlar de puntes i blondes. I d’indústria, feina i emprenedoria. La Fábrica de blondas y encajes Castells va ser un referent i un puntal de la indústria de la punta a Arenys de Mar i al país.
L’any 1862, el matrimoni format per l’arenyenca Anna Maria Simon i el mataroní Marià Castells va fundar la Casa Castells, una empresa que va dedicar-se al món de les puntes i les blondes al llarg de diferents generacions.
Quan va morir Marià Castells, l’empresa va renovar el repertori de les puntes, sobretot inspirant-se en el Modernisme. Els projectes de Marià Castells i Simon, tant per a indumentària com per a parament de la llar, van suposar renovar totalment l’estil isabelí per adaptar-se de ple a la moda del segle XX.
La Casa Castells va rebre diversos encàrrecs exclusius, com l’alba de blonda i xantillí per al Papa Lleó XIII, que van fer amb la casa Fiter, o el mocador per al casament dels reis Alfons XIII i Victòria Eugènia l’any 1906.
Fou especialment important l’encàrrec de les estovalles d’altar per a la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, encarregades l’any 1927 pel president de la Diputació de Barcelona, Josep Maria Milà i Camps. El disseny és del mateix Marià Castells i van teixir-les puntaires d’Arenys de Munt.
Al Museu, hi conservem dibuixos, esbossos, matrius, patrons, mostres de punta i mostraris fotogràfics que permeten no només de contemplar la bellesa dels nous motius modernistes, sinó també entendre tot el procés de producció de la punta: de la idea inicial a la punta final.
A la sala 6 del Museu hi ha exposades fotografíes, peces, esbossos de patrons i altra informació sobre la Casa Castells.