Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Indústria i economia

El mar és, sens dubte, una font important en la producció econòmica d’Arenys de Mar. Però hem de parlar d’altres activitats econòmiques per entendre la història de la vila. Les puntes i randes, per exemple, hi són molt importants, ho podeu descobrir durant la vostra visita al museu.

Però al llarg dels anys han estat també importants els artesans i industrials de sectors ben diversos. En són un exemple la família Roca, cinc generacions de rellotgers originaris de Juneda, a la comarca de les Garrigues, però establerts a Arenys de Munt des de principi del segle XVIII i que a final del mateix segle van ampliar el seu negoci a Arenys de Mar. Podeu descobrir-ne més detalls en aquest enllaç.

Destaquem també la indústria tapera a Arenys de Mar. Entre el darrer quart del segle XIX i la meitat del segle XX, la indústria del suro va ser un dels negocis més destacats de la costa catalana, que tenia el seu centre a Palamós i que s'estenia fins a Arenys de Mar. La publicació de l'exposició Fent taps a Arenys de Mar retrata una indústria de caràcter artesanal que va tenir una gran importància a Arenys de Mar entre final del XIX i principi del XX, i amb una forta presència del treball femení. 

El segle XX, Arenys de Mar era una població costanera on les fàbriques marcaven el dia a dia de la població: ceràmica a la Unión o licors al Calisay en són exemple. El licor estomacal d'herbes aròmatiques es va produir a Arenys de Mar durant més d'un segle. El Calisay fet des de 1896 per la família Mollfulleda ha estat un licor reconegut arreu del món. L'edifici va passar a ser de titularitat municipal i reconvertit en un centre cultural a on es poden veure algunes de les peces utilitzades per la producció del licor. També té un pes important la indústria del gènere de punt. De les moltes fàbriques tèxtils destaca l'empresa Cóndor amb més de 100 anys d'història que a dia d'avui és present a 40 països de tots els continents.