Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

L'església i les puntes

Les puntes han estat estretament relacionades amb el món eclesiàstic. En el cas de la jerarquia eclesiàstica, la celebració de les diferents cerimònies comporta un tipus de vestimenta. Estoles, roquets o albes, estrelles de la indumentària religiosa, contenen puntes. A més altres peces de l’aixovar litúrgic s’ornamenten amb puntes: tovalles dels altars, tovalloles de combregar, cobrecalzes…

 

A la sala 6 del Museu podem veure com es van realizar les peces de la Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

 

L’alba, que procedeix de la tradició romana, la utilitza el sacerdot per oficiar la missa. Es tracta d’una peça de roba blanca amb el cos obert pel coll i màniga llarga i faldó, que podia ser fet de punta o malla. El seu nom procedeix del llatí alba, que vol dir blanca.

El roquet, a diferència de l’alba, és més curt. També pot estar guarnit amb puntes o malla, però també en trobem de brodats. Els sacerdots se’l posen sobre la sotana i és la mateixa vestimenta que porten els escolanets. El Museu d’Arenys de Mar conserva una variada col·lecció d’albes i roquets.

Els punyets són el guarniment, generalment de punta, que porten algunes peces a la bocamàniga. Els punyets distingeixen magistrats, doctors universitaris i també els llueixen alguns càrrecs de la jerarquia eclesiàstica.

 

A la sala 4 trobareu una alba de ret fi realitzada per a mossèn Cinto Palomer per la seva mare, Teresa Alsina, l’any 1906.