Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar

Salvador Espriu

Una de les figures que més ha contribuït a donar a conèixer Arenys de Mar al país i al món sencer ha estat Salvador Espriu. A través de la seva obra literària, l’escriptor va convertir la seva vila d’infantesa en Sinera, un món convertit en mite literari, ple de paisatges i personatges inspirats en les seves vivències a Arenys de Mar. El cementiri, enfilat al turó de la Pietat, n’és la mostra més significativa, i va fer que aquest cementiri típicament mediterrani hagi esdevingut, encara més, el que en podríem considerar un museu a l’aire lliure. Si voleu descobrir l'univers de Sinera més enllà del que trobareu en aquest museu, podeu fer una ruta per Arenys de Mar seguint aquest itinerari.

“I jo he estimat tothora Arenys, en la mida de les meves molt limitades forces. Ho proven més de cinquanta anys d´aprenentatge literari. He pensat sempre en la nostra Vila i en la nostra gent. De dies i de nits he mirat sense treva la nostra terra, el nostre suau, serè, civilitzat, bellíssim paisatge.”

(Salvador Espriu, 1980)

 

Les puntes al coixí, grans protagonistes del Museu d’Arenys, formen part també de l’univers espriuà. El poeta va immortalitzar-les en diferents moments de la seva obra, per exemple, evocant una posta de sol a Arenys de Mar:  

VIII

Ploura. L'àvia Muntala

desa el sol a l'armari,

del maltemps, entre puntes

de mantellines fetes

pels ditets de Sinera. [...]

Cementiri de Sinera