Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Un mocador per a una reina

L’any 1906 la princesa Victòria Eugènia de Battenberg (1887-1969) va casar-se amb el rei Alfons XII i es va convertir, així, en reina d’Espanya. Com era costum, diferents institucions catalanes van oferir regals als nuvis. Un dels que va rebre va ser un mocador de puntes fet per la Casa Castells.

L’Institut Agrícola Català de Sant Isidre va encarregar als arenyencs un mocador per a la futura reina. El dibuix es va encarregar a Alexandre de Riquer i Marià Castells va adaptar-lo perquè pogués ser picat i treballat com a punta d’Arenys.

El mocador, que sembla que efectivament va portar la princesa Victòria Eugènia en el seu casament, possiblement es va perdre o es va destruir a conseqüència de l’atemptat de què van ser víctimes els nuvis.

I com era el mocador?

El mocador tenia quatre escuts, un a cada cantonada: el de Catalunya, el de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, el de la monarquia espanyola i l’emblema dels Battenberg. El patró per a confeccionar-lo tenia 31.260 forats, es van fer servir 1.940 boixets; el fil utilitzat era el més fi que es podia trobar en aquells moments, i se’n van fer servir 2.110 metres. El pes un cop finalitzat va ser de 90 grams.

Les germanes Ferrer de Sant Vicent de Montalt van fer el mocador en dues parts, van trigar tres mesos per realitzar-lo, sempre sota la supervisió d’Anna Maria Simón.

 

El Museu d’Arenys de Mar conserva els dibuixos originals, la matriu i els patrons d’aquesta peça, que podeu veure a la Sala 5 del Museu.