Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Aplicacions de les puntes

Per a ocasions especials, les puntes prenen especial protagonisme: batejos, comunions i casaments esdevenen el moment ideal per lluir vestits guarnits amb puntes de coixí o mecàniques. El tipus de punta, això sí, serà diferent segons la classe social on s’hagi de lluir, les puntes més difícils de realitzar amb materials nobles són les puntes més costoses.

Durant el segle XIX, les dones de classes benestants portaven una gran quantitat de puntes en els seus vestits tant exteriors com la roba interior i un gran conjunt de complements: parasols, ventalls, mocadors... Una de les peces més característiques són les mantellines, un vel que les dones portaven sobre el cap des del segle XVII. A partir de finals del segle XIX la mantellina es porta amb la pinta. La majoria d’aquestes mantellines es fan amb la tècnica de la blonda amb seda i fons de tul.

Les puntes esdevenen símbol del poder adquisitiu de qui les llueix. Aquest fet es veu reflexat en les diferents peces i en diferents moments. Així per exemple durant el segle XIX i fins a l’acabament de la Primera Guerra Mundial un dels elements importants dún casament burgès era el ventall, element imprescindible de l’aixovar de la núvia burgesa. El ventall, que generalment era un regal del nuvi, moltes vegades es feia de punta al coixí o a l’agulla i mostrava el poder adquisitiu de la família, ja que aquestes peces eren realitzades per una artesana de categoria. Durant el primer quart del segle XX el luxe a l’aixovar nupcial es podia mesurar per la quantitat de puntes que hi havia en les diferents peces que lluïa la núvia.

Però l'aplicació de les puntes en vestimenta i ornaments no és cosa del passat! Us convidem a descobir-ho a través d'aquest vídeo que es va fer en ocasió de l'exposició Abillaments amb punta contemporània que el Museu va organitzar al Centre Cultural Calisay.

 

A la sala 4 podeu trobar molt bons exemples de mantellines com la que es va realitzar per la reina Fabiola de Bèlgica l’any 1958 per la casa de puntes Hijos de R. Vives, S.A. amb puntaires de Sant Vicenç de Montalt.o la mantellina de la reina Victoria Eugenia dissenyada per Alexandre de Riquer.