Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Meteorits

Un meteorit, o aeròlit, és un cos natural originat en l'espai exterior que sobreviu l'impacte amb la superfície terrestre.

Els meteorits entren a l’atmosfera terrestre a una gran velocitat (d’11 a 74  km/s). Quan la travessen, s’escalfen pel fregament amb l’aire, les molècules d’aire absorbeixen part de la calor que desprèn el meteorit i passen a un estat excitat o bé s’ionitzen. Com que aquest estat és molt inestable, les molècules d’aire tendeixen a tornar al seu estat fonamental (és a dir, a l’estat de menor energia) i, en fer-ho, emeten llum visible. D’aquesta manera, veiem la trajectòria del meteorit perquè dibuixa un traç lluminós (visible especialment de nit) per les molècules que va deixant mentre cau.

La majoria de meteorits que entren a l’atmosfera es volatilitzen abans d’arribar a terra per l’elevat augment de temperatura que experimenten. Els que arriben a terra i, per tant, conservem, és perquè tenien una massa superior i per tant, tot i les molècules que perden mentre estan caient, arriben a terra encara sòlids.

L’origen extraterrestre dels meteorits no fou acceptat fins al 1803. Per aquesta raó, el nombre de meteorits registrats fins ara és de només 2.300. Al Museu de Mollfulleda de Mineralogia en podeu veure una mostra.

El museu fa anys que aposta per la divulgació de tot allò que té a veure amb el món dels minerals des de tots els àmbits i per això trobareu un espai anomenat La mirada tàctil, un viatge tàctil a través dels quatre elements fonamentals que constitueixen l'univers: el foc, l'aigua, l'aire i la terra, segons el filòsof grec Empèdocles del segle V aC i on podeu tocar, a més de mirar, un meteorit. És un espai d'interpretació tàctil adreçat a tothom però especialment adaptat i dissenyat per aquells visitants que presenten alguns tipus de dificultats visuals, ceguesa o mobilitat reduïda.