Museu Marès de la Punta   |   Museu Mollfulleda de Mineralogia

Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar
Museu Arenys de Mar

Què és què?

L’ofici artesanal de les puntes al coxí conté un vocabulari específic i ric i no sempre és fàcil trobar el significat dels mots que fem servir en els diccionaris tradicionals.

Els diferents tipus de puntes, els fils que es fan servir per a la confecció, els punts que les composen, els patrons i els dibuixos formen un corpus lèxit temàtic que en moltes ocasions ha passat de mares a filles a través de la tradició oral sense quedar fixats en cap diccionari.

 

Coixí de fer puntes: Base on es posa el patró per poder realitzar la punta, n’hi ha de diversos tipus, cilíndrics (potser el més comú), rodons, quadrats.., generalment farcits de palla.

 

Patró per fer puntes: Cartró, o cartolina, on s’ha marcat l’esquema per poder realitzar la punta, és la guia que indica on han d’anar les agulles de cap.

 

Agulles: S’utilitzen agulles de cap d’acer per marcar els punts dels patrons.

 

Boixets: Bastonets fets de fusta de boix que s’utilitzen per poder emmagatzemar els fils mentre es treballa i permeten trenar el fil creant els diferents punts.

 

Fil: Generalment es fa servir fil molt prim

 

Peu de coixí: Suport per aguantar el coíxi que permet treballar amb més comoditat, sense haver de soportar el pes del coixí (carregat de boixets) sobre les cames. La qual cosa també permet aixecar-se deixant la labor a punt per continuar-la.

 

D’altra banda a l’entorn de les puntes es mouen tot un seguit de feines amb el seu vocabulari concret. A tall d’exemple:

 

Dissenyadora: persona que fa els dissenys tenint en compte les tendències i modes de l’època. Ha de saber dibuixar bé.

 

Patronista: persona que transforma el disseny en un patró marcant uns punts amb el bolígraf en funció del tipus de trena que va a cada àrea del dibuix.

 

Picadora: persona que pica el patró, és a dir, segons el tipus de trena fa els forats on després les puntaires posaran les agulles.

 

Puntaire: persona que amb el patró picat, el fil i els boixets, teixeix una peça o part d’una peça damunt el coixí.

Ensembladora o emmetxedora: persona que uneix les peces que s’han teixit per separat, per part de puntaires diferents, a causa de les seves dimensions, o simplement per evitar que després es puguin copiar dissenys exclusius. L’ensembladora ha de ser una puntaire experta ja que fa una tasca molt delicada, que no fer-la bé resulta perjudicial pel resultat final.